dissabte, 12 de març del 2011

SANDÀLIES D'ESCUMA - Capítol VI

ELS GEGANTS

M’agraden els gegants i al llarg dels anys n’he vist un munt de desfilades per tot Barcelona, tantes que gairebé en puc reconèixer cadascun d’una ullada. No els haig pas d’anomenar tots perquè potser no compartiu la meva admiració, però sí que us voldria parlar dels meus preferits.

En Roc i l’Eulàlia, Gegants de la plaça Nova, ballen plens de gràcia tots els ritmes dels grallers mentre es miren amb ulls d’enamorats.

Els Gegants del Pi, en Mustafà i l’Elisenda, ell bru i musculós i ella rossa i fina, llueixen les seves capes llarguíssimes i demostren a tothom que l’orient i l’occident poden caminar plegats.

M’agrada sentir els crits d’admiració de la gent quan apareixen majestuosos els Gegants de Santa Maria del Mar: el Rei Salomó porta ben dret el seu ceptre mentre la Reina de Saba, bella i enjoiada, aixeca airosament el seu ventall de plomes.

No  faré esment del seguici de capgrossos ni del Miquelet guarnit amb tot d’embotits penjats a les espatlles perquè no m’agraden gaire, sinó que us parlaré dels Gegants de la Barceloneta, en Pep Barceló, pescador eixerit, i la Maria la Neta, peixatera ufanosa, que comparteixen glòria amb la reialesa junt amb els Gegants del Raval, el senyor Ramón i la Lola, i els seus veïns del Casc Antic, en Peret el Fanaler i la Marieta de l’ull viu, tant ben plantada.

El bestiari desfila plegat; el drac, la víbria i l’àliga fan esglaiar la canalla, que es tranquil·litza quan veu venir el bou, la mulassa, el lleó  i la tarasca i riu amb els cavallets cotoners,  bufons i lleugers.

I acabo amb l’arribada de la processó a la plaça de Sant Jaume, quan és fa el silenci i la música recomença més suau perquè els Gegants de la Ciutat, el rei Jaume i la reina Violant, ens obsequiïn amb la seva dansa cadenciosa i distingida. 



1 comentari:

  1. Fantàstica descripció dels nostres entranyables gegants. A mi els que més m'agraden són l'Eulàlia disenyada per la Carme Solé. i naturalment el "musculós" i la "fina", els genuïns Gegants del Pi. Enhorabona Carme!

    ResponElimina