dissabte, 4 de desembre del 2010

QUADERN D'ARAM

Genocidi armeni de 1915


A l'Imperi Otomà hi convivien diferents ètnies i religions. Una de les minories més destacades eren els armenis, de llengua indoeuropea i religió cristiana. Es coneix com a genocidi armeni el conjunt de matances i deportacions massives que va patir la població armènia entre finals del segle XIX i 1915.

Al 1878 el soldà Abdul Hamit II va introduir en territori armeni més de 100.000 kurds que es dedicaren a violentar la població que ja patia els abusos dels latifundistes i dels funcionaris otomans. Els armenis organitzaren moviments de resistència i la repressió turca fou brutal tant a l’est d’Anatòlia com a Istambul. Entre 1894 i 1896 es calcula que foren assassinats uns 300.000 armenis.

A principis del segle XX va sorgir el moviment dels Joves Turcs, que pretenia democratitzar l'estructura imperial, i que va comptar amb el suport de les elits armènies. Però el nou partit va voler fer de Turquia un país centralitzat i culturalment homogeni i es va mostrar contrari a les reivindicacions armènies, que d'altra banda comptaven amb el suport de la Rússia tsarista.

El 1915, amb l'entrada de l'imperi Otomà a la I Guerra Mundial com a aliat d'Alemanya i contra Rússia, França i la Gran Bretanya,  el govern turc va tenir l’excusa per executar el seu pla d’eliminació integral de  la població armènia. Amb l’acusació que els armenis feien el joc a l’enemic, el 24 d’abril de 1915 va detenir, deportar i assassinar més de 600 intel·lectuals armenis. Després va desposseir  els soldats armenis de les armes i els va obligar a treballs forçats, els que no morien extenuats eren assassinats sistemàticament. Seguidament ordenà la deportació de tota la gent de les poblacions armènies cap als deserts de Síria i Mesopotàmia, sotmetent-la a tot tipus de robatoris, violacions, tortures i vexacions i continuant les massacres.

Es calcula que en aquest extermini en massa van perdre la vida un milió i mig d'armenis, mentre que uns 800.000 van aconseguir arribar als centres de deportació de Síria i uns 300.000 més a l'Armènia russa. Molts sobrevivents van emigrar a altres països.

Tots els governs turcs han negat el genocidi.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada